Veelgestelde vragen

Waarom een event over zelfsturing?

Vanuit Het Zuiderlicht begeleiden we grote veranderprojecten. De laatste jaren valt ons op dat (onderdelen van) zelfsturing vaak centraal staan. Veel mensen vinden het een attractief concept maar in de praktijk wordt er ook veel mee geworsteld. Zelfsturing staat bol van de dilemma’s, zoals controle versus vertrouwen, flexibiliteit versus robuustheid en lange termijn versus korte termijn. Veel gekozen “oplossingen” stellen teleur. In dit event gaan we onze collectieve wijsheid combineren met de laatste inzichten vanuit de wetenschap, zodat teams werkelijk een sprong voorwaarts kunnen maken.

Wat wordt verstaan onder zelfsturing?

Zelfsturing is het verplaatsen van taken en verantwoordelijkheden van leidinggevenden naar medewerkers. Leiders krijgen een andere invulling van hun rol. Het idee is dat door zo'n verschuiving het 'eigenaarschap' en 'ondernemerschap' in (zelfsturende) teams wordt vergroot.

Waarom heet het event 'Below the Surface'?

Deelnemers dompelen zich twee dagen onder in De oude Suikerfabriek in Groningen om het denken en doen rondom zelfsturing naar een hoger plan te brengen. Dit veelbesproken concept wordt fijnzinnig ontrafeld vanuit de volgende vijf perspectieven:

  • economie
  • psychologie
  • filosofie
  • biologie
  • neurologie

We beloven je een uniek event waar voor het eerst cross overs tussen verschillende wetenschappelijke disciplines worden verkend en ontwikkeld.

Voor wie is Below the Surface?

Dit event is voor iedereen die behoefte heeft aan een intellectuele boost over het fenomeen zelfsturing en bereid is om de grenzen van zijn of haar weten rondom dit thema te verkennen.

Je kunt je met een team opgeven (3-8 personen) of alleen. Het team kan uit diverse disciplines uit verschillende lagen van je organisatie bestaan. Ook kan gekozen worden om een compleet team deel te laten nemen, bijvoorbeeld omdat binnenkort gestart wordt met zelfsturing of omdat het maar niet wil lukken om het zelfsturende team goed te laten functioneren. Als je je alleen opgeeft word je in een team ingedeeld.

Wie zijn de initiatiefnemers van Below the Surface?

Below the Surface is bedacht door Rob Vinke en Kees Tillema van Het Zuiderlicht. Dr. Kees Tillema is bedrijfseconoom en bedrijfskundige. Hij houdt zich bezig met grote verandervraagstukken waarbij control en vertrouwen hand in hand gaan. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar creatieve interventies die hierbij nodig zijn. Kees heeft veel artikelen gepubliceerd en schrijft af en toe een managementboek. Hij doceert accounting & control aan de Rijksuniversiteit van Groningen en doet momenteel wetenschappelijk onderzoek naar zelfsturing in het onderwijs.

Drs. Rob Vinke is bedrijfs- en veranderkundige en bestuurder. Hij houdt zich bezig met strategische vraagstukken van organisaties waarbij de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap een centrale rol speelt. De praktische toepasbaarheid van leiden heeft daarin zijn interesse. Rob is daarnaast kerndocent bij de Academische Opleidingen Groningen voor de leergang 'Leiderschap in Management' en oprichter van opleidingsinstituut PerZeus, waarbinnen hij de leergang 'Regie over je eigen succes' begeleidt. Hij is tevens een fervent vliegenier en een groot liefhebber van muziek.

Wat gebeurt er na Below the Surface?

Na twee geweldige dagen te zijn ondergedompeld in "De Oude Suikerfabriek" ga je natuurlijk geweldig geïnspireerd en vol plannen aan het werk. Maar daarna start de echte uitdaging pas. Hierbij zijn we graag van dienst. We bieden elke deelnemer in de 12 maanden na ons event twee dagdelen ondersteuning aan bij die vervolgstappen. Ook stellen we een online kennisplatform beschikbaar, waarin alle deelnemers hulpmiddelen (formats, checklists, voorbeelden van eigen cases etc.) kunnen delen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.